Oglinda Literara

Acest forum poate fi accesat de catre toata lumea. Acest Forum este pentru toti iubitorii de literatura si prietenii revistei Oglinda Literara. Primim creatii literare ( eseu, proza, poezie) spre publicare in aces forum si in revista Oglinda Literara
 
AcasaCalendarFAQCautareInregistrareMembriGrupuriConectare

Distribuiți | 
 

 [b]Cartile supravietuitoare...[/b]

In jos 
AutorMesaj
Veronica Sandor

avatar

Mesaje : 3
Data de înscriere : 20/07/2009
Varsta : 32
Localizare : Reghin-Targu Mures

MesajSubiect: [b]Cartile supravietuitoare...[/b]   Vin Iul 24, 2009 1:48 pm

Care sunt cartile supravietuitoare?


După cum însuși , domnul Podoaba Virgil , amintește în prefața cărții , volumul "Cărțile supraviețuitoare", carte apărută sub tutele revistei; Vatra ; , vine în continuarea discuțiilor privind reconsiderarea literaturii române sub comunism.Tot dânsul subliniază faptul că această carte duce mai departe demersul inițiat în numărul 3-4 din 2004 al revistei Vatra, dedicata;best-seller-urilor est-etice;, fiind rezultatul grantului ;O re-examinare a canonului literar contemporan din perspectiva conceptului de experiență revelatoare și ethos european, cu aplicație pe romanul românesc postbelic;.împreună cu alți critici de valoare , domnul Virgil Podoabă realizează , sau încearcă să relizeze punerea în lumină a unor cărți scrise și publicate sub comunism.Aceste cărți sunt numite ; Supraviețuitoare » , sunt cărți care încă mai incită la lectură. Întrebarea pe care mi-o pun este în mintea cui supraviețuiesc aceste cărți, pentru cine din această generație a « vitezei ».
Cartea de față este concepută ca sumă de studii care vor să pună într-o nouă lumină literatură de sub comunism. Îmbucurător este faptul că abordările cărților supraviețuitoare sunt făcute de oameni necontaminați ideologic, iar cartea are la bază lectura dezideologizată a principalelor opere de proză română postbelică, oprindu-se la optzeciști. În momentul re-lecurării , cărților le se adaugă, implicit, și o revizuire a judecăților de valoare, o necesară și mult dorită critică a criticii. Alegerea cărților pentru « re-examinare » formează o listă pe care am putea-o numi , poate în mod abuziv , lista lui Podoabă , departe de mine gandul de a o considera canon .
Din această listă fac parte cărțile cu care coordonatorul volumului va defila in fată generației tinere «noului veac ». Este adevărat , sunt cărțile cu care noi la rândul nostru vom defila în fața copiilor noștri , făra a ne găndi vreodată ca au îmbătrânit , că nu mai incită la lectură. Însăși prin titlul ei ,cartea cheamă în interiorul ei si este imposibil să nu te întorci schimbat, să nu te întorci cu un alt gust (de preferat unul plăcut).ținând cont că aceste cărți au fost examinate încă de câteva ori de alti critici și specialiști , ca cititor al vechilor critici , îți dorești să găsesti ceva mult mult mai interesant , o abordare noua 100%.Luând în mâini volumul , putem face un exercitiu de re-amaliză a romanului Groapa de Eugen Barbu , după modelul de analiză oferit de doamna profesor universitar Mihaela Ursa , o doamnă exraordinară. Cu toții știm că în 15 mai 1957, în publicația „România Liberă”, apare articolul lui Boris Buzilă, articol cu care, se poate afirma că începe cea de a doua etapă în criticarea romanului. „Prin afinități de inspirație, Groapa lui Eugen Barbu aparține acelei tradiții scriitoricești care, de la Villon încoace dat viză de intrare în literatura oamenilor de la periferia societății: pungașului și haimanalei, cerșetorului și femeii pierdute. Încadrându-se într-o tematică cu ramificații universale, cartea descinde, în același timp, dintr-o literatură cu specific românesc: în proză – romanele închinate Bucureștiului de odinioară și îndeosebi mahalalei ca, de pildă trilogia Bariera a lui G. M. Zamfirescu, și unele scrieri ale Sărmanului Klopștok; în poezia – lirica argheziană și Cânticele țigănești ale lui Miron Radu Paraschivescu. Față de aceste creații înrudite și precedente, cartea lui Eugen Barbu nu se află însă într-un raport de subordonare. Ne aflăm înaintea unei opere, deosebită de ceea ce s-a realizat până acum în acest domeniu, o scriere în care prozatorul, refractat acelor înrâuriri care i-ar fi putut copleși personalitatea artistică. Aduce un considerabil aport de noutate. Groapa corespunde unei toponimii populare existente în realitate.” Continuând cu lectura făcută romanului de Mihai Gafița în Gazeta Literară București, nr.15, 1956 saucele facute de Dumitru Isac, în Tribuna ajungem la concluzia că prea multe nu se pot spun e în plus de spre această carte ea cere un ochi de geniu , o viziune asemanatoare celei avute de I.P.Culianu în momentul in care mulase pe nuvela Moara cu noroc mitul lui Mani.
Ajung la concluzia că este adevarata afirmația conform căreia , arta necesită o a doua artă în lumea reală, ea fiind una din formele speciale de cunoaștere a vieții.Arta , literatura este un fenomen al realității în momentul în care devine un mijloc specific de cunoaștere a sinelui.Lotman zicea ca „arta este oglinda vieții”.Limbajul acestor cărți este menit să vorbească despre o realitate absentă, absentă ,nu inexistent . Ei bine asta cred eu ca vrea să realizeze volumul de față , nu o listă de cărți care au fost deja analizate ci niste carți care s-au scris într-o anumită perioadă ,perioada ce le-aafectat oarecum receptarea.Deoarece limba , cuvantul ,reprezintă materialul marcat de realitatea socială , prin intermediul acestor carti care au supraviețuit în mintea și in sufletul unor cititori ,putem observa diverse reacții ale publicului tânăr . Este însă nevoie de o „împingere” din cand în când a acestor cărți pe masa de lucru a „veacului tânăr” .
Este demnă de laudă încercarea autorilor și bineînțeles dezirabilă extensia acestui experiment și în zona poeziei , care este mult mai sensibilă, avem poezia lui Ion Caraion , poet care prin destinul său incită la lectură , sau cine știe poate și în zona teatrală, care este ceva , ceva mai directă. Ar fi ieresantă abordarea sub forma unui studiu dând drept la replică generației mult mai tinere.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
[b]Cartile supravietuitoare...[/b]
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Oglinda Literara :: Anunturi :: Anunt 1-
Mergi direct la: