Oglinda Literara

Acest forum poate fi accesat de catre toata lumea. Acest Forum este pentru toti iubitorii de literatura si prietenii revistei Oglinda Literara. Primim creatii literare ( eseu, proza, poezie) spre publicare in aces forum si in revista Oglinda Literara
 
AcasaCalendarFAQCautareInregistrareMembriGrupuriConectare

Distribuiți | 
 

 Metaimplementare

In jos 
AutorMesaj
Florea OvidiuMesaje : 1
Data de înscriere : 16/08/2008

MesajSubiect: Metaimplementare   Mar Sept 23, 2008 2:12 pm

Metaimplementare

Ovidiu Florea

Una din controversele acestui an în domeniul științific (și nu numai) este cartea lui Frank Tipler, Fizica Nemuririi, apărută la Editura Tehnică. American cu doctorat în fizică, specializat în relativitatea generalizată, Tipler ne demonstrează că în viitor teologia va devenii o ramură a fizicii, iar religia va putea supraviețui doar dacă va fi atribuită științei.
Pentru a ne convinge de acest lucru, autorul face o incursiune în toate marile descoperiri ale științei, legându-le în așa fel încât să reiasă că viitorul omenirii depinde de de evoluția tehnologică. Tipler își începe expunerea curajos, cu aserțiunea că viața umană va putea supraviețui doar dacă vom parăsii Terra și ne vom îndrepta către colonizarea spațiului. Prima abordare a acestei ipoteze este o propunere cât de cât fezabilă având în vedere situația actuală a științei și aspirațiile pentru viitor emise de Human Genome Project : trimiterea în spațiul cosmic a sondelor Newman dotate cu inteligență artificială și constructor universal autoreproductiv. Aceste sonde au rolul de a însămânța celulele-ou a tuturor speciilor de pe Pământ (plante, animale...oameni) într-un pântec artificial, urmând ca viitorii copii să fie crescuți de doici-robot, iar generația succesoare prin metoda tradițională de către primele clone devenite acum adulți. Astfel biosfera se va extinde pe tot Universul colonizând stea cu stea. Tipler nu ezită să menționeze că unui astfel de progres îi stă în cale Teoria Eternei Reîntoarceri și cea a Morții Termice (ultima fiind cea de care se tem fizicienii cel mai mult). Pe scurt : cu știința înainte spre nemurirea speciei ! Foarte ambițios proiectul. Dar este oare acesta un mod de salvare a omenirii sau doar tipica aroganță americană ?
Constructul filosofico-informatic pe care-l întoarce autorul pe toate fețele în decursul cărții, este Teoria Punctului Omega. Aceasta afirmă că în viitorul ultim al omenirii, toți indivizii ce au trait pâna acum și vor trăii în continuare până la sfârșitul timpului, vor fi înviați pentru a trăii în viața veșnică. Învierea susținută de această teorie este una metaforică (dacă se poate spune așa) deoarece persoanele vor fi defapt reproduse într-un program pe calculator. Simularea „exactă și absolută” a unei persoane pe calculator se numește emulație. Această emulație a noastră va fi implementată în program împreună cu toate lucrurile din lumea în care am trăit. Fiecare emulație fiind independentă, va putea fi posibilă, spune Tipler, o metafizică a simulării. În cadrul nivelelor de implementare, individul reprezintă realitatea ultimă adică nivelul inferior al realității din întreaga ierarhie a simulărilor, ceea ce-l ascunde de adevărurile lumii (el nu poate știi că e o emulație). Ne sunt prezentate alte detalii de natură morală cum ar fi problema liberului arbitru în acest viitor ultim. Din punct de vedere informatic, liberul arbitru este un generator aleator binar ce funcționează pe bază de fluctuații cuantice. Această definiție este probabil atât de pretențioasă pentru noi, pe cât părea pentru Anselm din Canterbury, fiind preocupat de același lucru dar în contexte diferite; totuși se aduce în discuție cearta dintre compatibiliști și libertarieni care priveau problema liberului arbitru in moduri oarecum contrare.
Această înviere în format electronic va fi posibilă prin codarea informației. După cum era de așteptat, și cele ce derivă de aici vor fi explicate în același mod: informatic. Viața este definită ca fiind „ informație conservată prin selecție naturală”, iar persoana este „ un program de calculator ce poate trece testul Turing”. Spiritul sau sufletul omului este privit la fel de novitist, acesta fiind asimilat cu un program specific rulat de un calculator numit creier, iar oamenii sunt doar mașini ce posedă liberul arbitru. Așa stând lucrurile, omul este codificat până la quark (în cazul în care acesta există) și transformat în funcție de undă. Sf. Duh este prezentat tot ca o funcție de undă, dar este funcția care a creat tot ce există, implicit toate câmpurile de undă. Conform regulii Identităților Indiscernabile folosită ca argument în acest caz, nu se va putea face diferența între individul original și copia lui simulată, deoarece aceasta va avea toate facultățile primei. De la moartea unei persoane până la învierea ei de către Punctul Omega pot trece trilioane de ani, căci persoanei i se va părea că a trecut doar o secundă deoarece, explică Tipler, timpul subiectiv se pierde în obiectivitatea universală. Punctul Omega este privit ca un dumnezeu ce își iubește creația în mod altruist (agape). De aceea toate defectele ce le-a avut insul în viața precedentă vor dispărea treptat, în perioada în care va sta în Purgatoriu. Acest lăcaș virtual propus de autor este privit ca o cameră de carantină, ce pregătește emulațiile pentru viața veșnică în Rai.
Sunt prezentate până la cel mai mic detaliu situațiile și chestiunile din această lume a viitorului: de la probleme legate de conștiință și gândire până la cele ce privesc sexul și iubirea (cu trimiteri la corespondentele lor din filosofia antică). Pentru a oferii veridicitate teoriei sale, autorul impune drept firmament Postulatul Vieții Veșnice elaborat de Dirac/Dyson, dar enunță și legile altor personalități percutante în domeniu: Teilhard, Boltzman, Plank. Avem de asemenea o expunere ilustrată a șase predicții testabile pentru Teoria Punctului Omega, iar pentru a cucerii inimile credincioșilor, sunt introduse și comparații cu viața de apoi in marile religii ale lumii ( taoism, hinduism, budism, creștinism etc.). Se pare că profesorul american s-a gândit la toate. A pus la punct și lucrurile insignifiante, cu o precizie minuțioasă; dar având în vedere că teoria este încă în curs de dezvoltare (practic mai ales), autorul nu a menționat preocupările oamenilor emulați în această lume virtuală și nici capacitățile sau posibilele lor frământări. Spune doar că vor fi capabili de idei noi și nu vor suferii din pricina niciunui lucru. Probabil cititorii vor descoperii și alte lipsuri în această distopie fermecătoare.
Pe planul al doilea (ca un conflict secundar) se situează antinomia știință vs. religie. Această antiteză pare mai pregnantă acum ca niciodată, luând în calcul mentalitatea de tip software indusă de efuziunea globală a informaticii și accesul maselor la internet. În opinia fizicienilor, religia este o explicare preștiințifică a lumii, îmbibată în superstiții, care nu mai are nici o relevanță sau rost în secolul XXI și mai ales în contrast cu Teoria Reducționistă. Pe de altă parte religia, în apărarea sa, nu se definește ca un ansamblu eclectic de mituri și pilde depășite, ci se proclamă drept manual de salvare a spiritelor și singura mângâiere reală a oamenilor. Dar iată că Tipler ne demonstrează că și știința e capabilă de asemenea lucruri, ceea ce înseamnă că teologia și-a pierdut din putere, devenind anacronică. Prin urmare pentru a putea fi salvată trebuie integrată fizicii.
Cartea, ce pare a fi mai degrabă un tratat decât un eseu sau un discurs, trădează totuși un mare avânt emoțional și o velocitate exuberantă. Cu toate că e scrisă la maturitate (aproape de senectute), această lucrare te antrenează în timpul lecturii, la bucuria aproape puerilă cu care autorul își expune înlănțuirea ideilor. Chiar dacă teoria dezbătută este deocamdată fantasmagorică, iar cititorii vor da probabil ochii peste cap în timpul lecturii, la fel ca mine dealtfel, Fizica Nemuririi este, în mare măsură, o carte șocantă, ce oferă o viziune pe de-o parte mirifică, pe de altă parte cutremurătoare, a sorții omului în viitor.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Stupid DevilMesaje : 14
Data de înscriere : 11/11/2008
Varsta : 45
Localizare : constanta

MesajSubiect: Re: Metaimplementare   Mier Noi 12, 2008 1:29 pm

In privinta faptului ca pentru a supravietui omenirea va trebuii sa treaca la cucerirea spatiului cosmic sunt intrucatva de acord.Oamenii nu au fost creati sa traiasca singuri nici ca indivizi,dar nici ca specie - grup.
Exista doua tipuri de concurenta:concurenta intre indivizi si concurenta intre grupuri ambele tipuri de concurenta sunt generatoare de progres si in ultima instanta de sens.Totusi intre aceste doua tipuri de concurenta trebuie sa existe un echilibru.Cand unul din aceste tipuri evolueaza excesiv in dauna celuilalt oamenii isi pierd busola ca sa zic asa.
Un exemplu recent : comunismul care elimina concurenta intre indivizi.El il inlocuia practic pe Dumnezeu cu Poporul Roman.Comunismul nu vedea bine religia pentru ca era el insusi o religie - una excesiva.Concurenta intre indivizi era interzisa - un pacat.Rezultatul il stim cu totii.
Un alt exemplu si mai recent : ceea ce se intampla astazi.Astazi concurenta intre grupuri si-a pierdut suportul,suntem o mare natiune planetara si nu mai avem dusmani.Rezultatul exacerbarea concurentei intre indivizi care duce la distrugerea coeziunii sociale.Si viceversa - e un cerc vicios.Extrapoland putem prevedea ca va venii o zi in care nu o sa mai putem avea incredere in absolut nimeni,ori intr-o astfel de lume nu prea mai are rost sa traiesti.Emo asta vor sa ne spuna.
Solutia este evident sa ne gasim niste concurenti pe undeva Smile.Sau dc nu,sa ne divizam asa cum am facut de cand ne stim.Dintr-un trib ne-am facut doua..
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
Metaimplementare
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Oglinda Literara :: NUVELA :: ARMONIILE PIETREI-
Mergi direct la: